Mariehamn t/rt 22-23 maj

Ok, resan till Mariehamn/Åland…

Som jag skrev i förra bloggen så var det genom Lindex vi ”fick” resan och i måndags var det vi far i väg igen. Nästan exakt 2 månader efter den förra resan.

10.55 startade resan med viking lines buss från stationen här i lilla Tranås mot Stockholm. Förutom att målet var lite annorlunda än förra gången så var resesällskapet det också. Denna gång blev det Peter, jag och min bror John. Så här ser John och Peter ut på bussen…


15.30 var vi framme i Stockholm men vi fick vänta enda till 17.20 innan vi fick gå ombord på Cinderella. Det var en lång och seg väntan. 18.00 lämnade färjan hamnen och vi var i väg.
Det första vi gjorde var såklart att gå till hytten och dumpa alla våra saker. Sedan gick vi till ett av de alla fönster som finns på färjan och tittade ut.


Dessutom passade John och jag på att ringa lite och Peter tyckte det vore intressant att fota oss då.

Fast det tyckte inte jag.


Sedan var det dags för en runda i baren. Den bar som finns på tex Mariella är mysig och så, men den här… Det var UNDERBAR! Det var som att sitta på en bup på Irand eller nåt, med mörkt trä och mörkbruna skinmöbler. Det var färgat glas och emallanåt en trubadur som sjöng och spelade. MYSIGT!

Här sitter Peter med resans första öl i näven.


John och jag tog i stället var sin drink. Vodka/red bull för att vara exakt.


Dessa bilder blev inte så bra, det var fel inställning på kameran. Men här ser man Peter och jag sitta och mysa i baren och man ser lite av inredningen.


Här kommer tre bilder till på oss.


Mm, första gången jag provade Tequila sunrise, det är en riktigt god drink det. Det tyckte John och Peter också.


Efter att ha gått omkring lite på färjan, tagit några drinkar, handlat på Tax free:n, suttit och pratat osv så hittade vi till spelhallen. Där kom vi att ha mycket, mycket roligt. Lite bilder på det finns det längre ner.

Senare på kvällen blev vi hungriga och bestämde oss för att gå till Grillrestaurangen. Där beställde vi varsin hamburgetallrik som visade sig vara den godaste hamburgare vi någonsin ätit.


Sedan var vi tillbaka i baren. Man kan tro att vi satt där för drickat skull, men faktiskt så var det mest för den härliga atmosfären. Tro det eller ej.


Men mest tid, och tyvärr alldeles för mycket pengar, spenderade vi här, i spelhallen. Längst till vänster ser man skymten av en maskin som man sitter i, med ratt och pedaler och racear mot de andra som sitter i exakt likadana maskiner i jämte. där satt Peter, jag och John och körde upp en massa tior. Jisses vad skoj vi hade. Tyvärr så vann John nästan hela tiden, jag vann 3 gånger och Peter bara 1…

I förgrunden ser man ett airhockey-spel som vi körde en turnering på. Där var det Peter som regerade.

Och i mitten ser vi det enda stället och den enda anledningen till att Peter och jag skulle dansa. En dansmaskin. Man har fyra ”stamp-knappar”: Upp, ner, höger och vänster. När man sedan stoppar pengar i den börjar den att spela musik samtidigt som det dyker upp genomsinliga pilar i överkanten av skärmen. Sedan i takt med musiken kommer det pilar åkande nerifrån och upp och när de kommer på de genomskinliga pilarna ska man stampa/dansa på den knapp med samma symbol som pilen. Första gången var det lite pinsamt, det är faktiskt inte så lätt som det ser ut. Men sedan blev man lite varm i kläderna och hade jätteskoj. Kan faktiskt tänka mig att skaffa en sådan (fast hemmavarianten då), jättebra som motionsobjekt.
På den var det jag som var lite bättre.


Sedan provade Peter en maskin där man sitter på en motorcross och spelar.


Han såg cool ut, men var faktiskt inget vidare på den.


Runt 4 kom vi i säng och somnade ganska snabbt. 7.45 skulle vi vare framme i Mariehamn och sedan åka vid 10.15 igen. Jag tänkte gå upp och gå i land iaf 10 minuter för att kunna säga att jag varit på Åland, men det var det ingen som orkade.
Vid 10 däremot skulle jag upp och se när vi lämnade hamnen, fast det blev inte av det heller. Det var bara John som var duktig och gick upp. Dock var han lite sen så det enda han fick på bild var detta.


Kvar i hytten låg Peter.


Han var så trött så jag gav honom en red bull. Men den verkade inte ha någon verkan alls.


Nu var det visserligen väldigt stökigt när jag tog dessa bilder, men så härståg vår hytt ut. Fast, det är klart, när vi inte använde sängarna så var de ju infällda längs väggarna och då var ju hytten lite större.


Det fanns faktiskt som en liten hall där det fanns ett ”skrivbord/sminkbord” med spegel och pall.


Spegel fanns det också i stället för fönster.


Toaletten med dusch.


Här sitter John och tittar i Tax free-katalogen en sista gång i fall han hittar något han har missat.


Sedan var vi ute en sväng igen för att spela lite till, racea lite mer med varandra och så dansade Peter och jag lite till. Dessutom såg vi till att bli rikigt hungriga för att kunna äta så mycket vi bara orkade kl 13.00 då det var dags för viking buffén. =o)

Efteråt såg vi ut så här:


Var tvungen att ta en närmare bild på Peter, han var så söt…


Och för att inte Peter och John skulle gnälla, fick det bli en bild på mig med.


Jaha, då var den resan också avklarad här på bloggen. Men var inte ledsna för det. Om två-tre månader ska vi till Åland igen. Det är nämligen så att när man handlar på Tax free:n för en viss summa så får man ett presentkort på en gratis kryssning. Och då kanske Dennis och Sara hänger med också. Desto fler desto roligare.

I morgon blir det jobb igen. Jobbar mellan 9.00-12.00 och 21.00-9.00 jippie då… =o(

Natti natti!

Helsingfors t/rt 25-27 Mars

Det här skrev jag den 21 maj, i söndags…

Ja… Det var ju ett tag sedan vi var i Helsingfors nu, faktiskt snart två månader sedan. Vad tiden går fort.
I morgon är det dags igen. Fast inte till Helsingfors denna gång utan till Åland. Det var egentligen meningen att vi skulle till Öland, men då tiderna och priserna (för den här gången) inte riktigt gick överräns med våra tider och plånböcker så fick vi skjuta upp den resan lite. Dock hade Peter hela fem dagar ledigt, och otroligt nog så var/är jag ledig under den tiden med, så vi ville hitta på något. ”Räddningen” blev när vi var inne på Lindex och såg ett erbjudande de hade. Om man var medlem i Lindex club, vilket jag är, så fick man en gratis kryssning med Viking line till Mariehamn och tillbaka. Tar man Viking lines anslutningsbussar från Tranås till Stockholm och tillbaka samt tog en Viking buffé skulle det kosta 209 kr per skalle. Det nappade vi på direkt. Så nu ska vi alltså, jag, Peter och min bror John till Mariehamn i morgon och roa oss.

Men för att komma till saken… Eftersom vi ska åka i morgon så tänkte jag lägga upp bilderna från förra resan nu. Och ja, det är på tiden.

Det här är bussen vi åkte med till Stockholm och vi kommer säkerligen att åka med en exakt likadan dit den här gången med. Vi startade 10.55 på lördagen och var framme 15.30. Om ni kollar precis ovanför ”LI” så ser ni platserna vi satt på. Men den här gången kommer vi nog att sätta oss längre fram för att förhoppningsvis slippa de som brukar sätta sig långt bak… ”Fyllon”
Kan ju erkänna att Peter och jag vad de enda som inte drack alkoholhaltiga drycker på bussen. Nej, vi drack yoghurt och smaskade på mackor. Med ost och korv.


När vi väl kom till hytten ville Peter inspektera sin säng lite. Men nej, fastän det var hans födelsedag dagen därpå fanns det inga halvnakna kvinnor där… ;oP


Sedan var det dags att utforska båten lite. Och vad hittade vi? En bar. En mysig en, med trädetaljer och mittimot bardisken fanns det stora fönster så att man kunde titta ut. Vi blev båda överraskade över att vi redan hade börjat åka. Ingen av oss kände när båten startade, men den gjorde det 16.45.


Naturligtvis tog vi en tur till Tax free-butikerna och kollade in sortimentet. Peter hittade en ask med cigariller som föll honom i smaken. Här sitter han på min säng i hytten och tittar lite på dem.


Under första kvällen ombord på Mariella, som vi åkte med, hade vi fullt upp. Vi gick omkring i hela båten och utforska varje vrå, vi besökte Tax free-butikerna några ggr, åt viking buffé, tog några drinkar i barerna, besökte clubbarna osv. Klockan hann att bli mycket innan vi kom i säng och vi slocknade nästan direkt. Och väl var väl det, vid 9 skulle vi upp då färjan skulle lägga till i Helsingfors vid 10 morgonen därpå.

Eftersom Peter fyllde 25 den 26 Mars, på söndagen (anledningen till att vi åkte på den här kryssningen) så ville ju jag att han skulle få en liten tårta. Inte det lättaste, men jag hade köpt, här hemma innan vi åkte, en chokladmuffin, grädde på burk och massipan (som jag hemma hade kavlat ut till en cirkel). Innan Peter vaknade gick jag in på toaletten och gjorde i ordning den här… lite lustiga… tårtan. Sedan väckte jag honom med tårta, sång och paket.


Fast vi vågade inte tända ljuset i fall brandalarmet skulle reagera på det. Det skulle vara lite genant.


10.00 på söndagen var vi framme i Helsingfors. Men det här med tidsomställningen funkade inte så bra för oss så fick sitta och vänta på att vi skulle lägga till i hamnen. Här sitter jag och titta ut lite under tiden.


Och här sitter Peter och gör samma sak.


Sedan satt vi båda och tittade ut.


Det här var vad vi såg (kan tillägga att det var Peter som tog den här bilden och den på mig också förstås):


Och det här med:


Väl i land begav vi oss mot den riktning som vi trodde skulle leda oss till centrum.
Tyckte att det här var en ganska snygg husvägg.


Här följer några bilder på stan, för vi kom faktiskt till centrum åt det hållet.


Peter tänker: Jaha, nu ska hon ta en bild till på mig…


I Finland finns det lite roliga ord för blommor…


En av de tre kyrkor vi fastnade för och kollade in lite extra noga var Domkyrkan. Grundstenen till den murades den 25 juni 1830 men den blev inte klar förrän 1852. Det sägs att det ska ha gått åt 3.6 miljoner tegelstenar. Det är inte lite det.


Den väldiga trappan precis framför är gjord av granit.


Just den här trappan verkar vara en allmän samlingspunkt där man sitter och småpratar och kanske till och med fikar en stund.

Självklart var vi tvugna att gå upp för trapporna och in i kyrkan för att de hur det såg ut.


Tyvärr kunde vi inte ta kort på hur det ser ut inne, det var nämligen på en söndag vi var där och de just då höll på med en gudstjänst. Men på http://www.netikka.net/hans.bjorknas/yikirs.htm har jag hittat lite bilder på hur det ser ut inne i kyrkan:


Framför Domkyrkan breder Senatstorget ut sig.


Och mitt på Senatstorget kan man finna denna staty föreställande Alexander II.


Den här byggnade finns till höger om Domkyrkan (om man står med ryggen mot kyrkan). Men jag vet inte vad det är för byggnad, fast tjusig är den…


Sedan blev Peter sugen på en cigarill till. Ni kan även se att han just på denna bild håller i min handväska. =o)


En gata, ser ni längst bord på bilden så ser ni vårat nästa mål.


Både Peters och min favoritkyrka (till utseende alltså) var Uspenski katedral. Den byggdes under åren 1862 – 68 på Skatudden nära det nuvarande salutorg och presedentens slott.
Den är ganska mäktig att se på i verkligheten. Pers


Precis som med Domkyrkan så är det inte jag som har tagit bilderna inne, utan http://www.netikka.net/hans.bjorknas/yikirs.htm
Persoligen tycker jag bättre om ”inredningen” i Domkyrkan framför den här. Lite för ”pråligt” för min smak.


Utsikten från Uspenski katedral. Den vita byggnaden man ser är Domkyrkan. Tyvärr är bilden lite suddig. =o(


När jag ser den här bilden kan jag inte annat än fnissa till. På skylten står det ”Ej vinterunderhåll” och det kan man verkligen säga. Peter och jag var på väg ifrån Uspenski katedral och skulle gå ner för denna trappa (vi kom från andra hållet än vad den här bilden är tagen från). Innan vi började gå mötte vi en kvinna som var på väg upp för trappan och då såg vi att det var ganska halt. Så vi tänkte att det var bäst att hålla oss till räcket. Men det hjälpte föga. Peter gick först och höll krampaktigt i räcket samtidigt som han gick så försiktigt så. Sedan var det en massa sprattlande ben och ojjande.
Sedan var det min tur.
Jag hade ju sett hur det gick för Peter så jag höll ännu hårdare i räcket och gick ännu mer försiktigt. Men vad hände? Jop, jag föll på exakt samma ställe med fladdrande ben och ojjande.
Fast det var ingen av oss som blev mer skadad än lite ömma rumpor och armar så vi kunde skratta gott åt det direkt efter.


Efter allt sprattlande gick vi till ett litet mysigt café (med hutlösa priser!) och åt ”frukost”. Vi passade dessutom på att skriva lite vykort till nära och kära. Här sitter Peter och skriver till sina föräldrar.


Medan vi satt på cafét kom vi på att vi ville gå och kolla på en cool kyrka som är insprängd i ett berg. Så Peter kollade på vår karta och såg att dne skulle ligga på makering 12, han vände på kartan och hittade markering 12 och så började vi gå mot den. Efter en bra bit hittade vi en spårvagn som skulle ta oss en bit på vägen. Ja, efter en bra stund och 6,5 km såg vi på kartan att kyrkan skulle ligga strax framför oss. Men allt som låg där var en idrottsplan.
Nu i efterhand så vet vi att vi hade gått till ett litet bostadsområde vid namn Munksnäs (tror jag det heter), som låg 5,3 km i från dit vi egentligen skulle.
Här är en bild på söta Peter när han tittar på kartan.


Efter lite funderingar vände Peter på kartan och hittade en till 12-markering på den bilden som var på den sidan. Och den 12:an var bara några kvarter bort från där vi först började. Då kunde vi inte annat än skratta. Så vi tog och trajade tillbaka (och tog spårvagnen en bit) tillbaka till där vi var innan.

När vi var säkra på vart vi skulle, började vi gå igen och på vägen dit gick vi in på Kamppi. Det enda som var öppet var Supermarket så vi gick in en sväng dit. Tyvärr var det ganska dyrt så det blev bara några energidrycker inköpta. Dock hittade vi något vi hade velat köpa men som som var alldeles för dyrt, alkokiller. En sk enerigidryck som dämpar alkoholpromillen i blodet. Coolt! ;o)

Här står Peter jämte ett snyggare sätt att maskera tråkiga trappor än vi har i Tranås.


Till slut kom vi fram till det vi skulle komma till. Tempelplatsens kyrka. En cool kyrka som blev klar 1969 och som årligen besöks av en halv miljon personer.
Den ser inte ut som en traditionell kyrka, vilket bidrar till att den är så cool.


Innan vi gick in tog vi en promenad runt kyrkan. Här finns inga torn eller utsmyckningar och inte heller några vanliga fönster. Förutom den del som är insprängd i berget går väggarna upp av staplade stenblock. Taket består av en enorm kupol där hälften är en stor kopparplatta (finns bilde längre ner) och resten stål och glas.


Här ser man att det inte är mycket av kyrkan som inte är insprängt i berget.


Nu kommer ännu lite bilder som är tagna från http://www.netikka.net/hans.bjorknas/yikirs.htm (alla bilder som är från insidan av kyrkorna). Jag är tacksam över att jag fick använda dem i min blogg.


Fastän nästan hela kyrkan består av sten finns det något mycigt över den. När vi var där var det fullt av folk och det fanns tända ljus överallt.


Här ser man lite av den del som Peter stog framför på bilderna längre upp.


Och här är kopparplattan.


Det ska visst vara en ganska populär kyrka att gifta sig i. Och med all sten och den mysiga atmosfären så förstår jag varför.


På vägen tillbaka ner till stan fick vi se ett par lustiga blommer för den årstiden… Jag förstår varför den här mannen ville fotografera dem.


Själva hittade Peter och jag bara detta.


Nu började vår Helsingfors-tid att ta slut och vi var tvugna att röra oss ner mot hamnen.
På vägen tog jag kort på några saker som vi tyckte var intressant. Som det här som vi tror är något slags församlingshus.


Och den här byggnaden som är så fin, men så i fönstret till höger om ingången hänger och står det fullt att färgglatt krimskrams som bara ser så fel ut.


Så här såg vi ut när vi steg ombord på Mariella från Helsingfors.


Väl tillbaka i hytten hoppade jag in i duschen (det kändes väldigt skönt efter ca 7 timmars konstant gående och friska vindar) med Peter lade sig på sängen och tog en tupplur.


Sedan var det dags för festandet igen. Den här kvällen skulle det vara en magiker på Fun club så dit var vi och tittade lite.Sedan var vi i Tax free-butikerna och köpte det sista vi hade tänkt oss att köpa, vi åt viking buffé igen, besökte clubbarna och barerna, spelade lite och mycket mer. Det kändes tråkigt att det var sista kvällen och vi ville inte lägga oss. Jag tror att vi till slut gick till hytten vid halv 5, pratade ett par timmar och kröp i säng vid halv 7.

Vid 9.40 skulle vi lägga till i Stockholm igen så strax innan satte vi hos i foajén med vår packning och väntade. Och då kan det se ut så här:


På bussen var vi båda väldigt trötta och det kändes som en evighet innan vi kom fram till Mjölby där Dennis skulle möta oss och skjutsa hem oss. 13.25 var vi iaf framme och strax efter 14 var vi hemma i lägenhetn, trötta och slöa.


Japp, det var det det.
Om ni undrar så började jag att skriva den här bloggen innan vi åkte till Åland och nu så avslutar jag den efter att vi kommit hem. Men jag ska snart börja att skriva om Åland-resan och sedan lägga upp den med.

Men tills dess så får ni ha det så bra!

Grillning på balkongen

I går var min mor o bror snälla och åkte till Jysk för att köp ett par saker åt oss. Ett nytt skrivbord till Peter…


…och så ett bord till balkongen här.
I dag var Peter och jag en sväng till stan. Först gick vi och åt lite. Sedan gick vi till Granngården där vi köpte lite fröer, balkonglådshållare och lite blommor att ha i balkonglådorna.
Därefter blev det Willys där vi inhandlade en elgrill att ha på balkongen och två glassar. Det var oerhört varmt ute i dag och vi njöt så mycket vi kunde. Att slippa vinterjacka, eller jacka helt och hållet, var verkligen skönt.
Vi tog även vägen förbi ICA och köpte ett par stolar till balkongen.
När vi kom hem var vi jättetrötta och varma, men då kunde vi sätta oss på balkongen och mysa med var sitt glas juice med is i. Mmm.

Framåt 8 på kvällen satte vi oss på balkongen (efter att Peter varit ute och jagat glassbilen som skulle ha stannat utanför oss mellan 19.30 och 19.45 men inte kom) med vår nyinköpta grill och det vi hade hemmma, hamburgare. Här är vår nya grill.


Sedan måste man ju ha lite tilltugg.


Här ser man knappt min Älskling som sträcker sig efter något på det nya bordet.


Medan vi satt och njöt av vädret och väntade på att hamburgarna skulle bli färdigt ringte Peter till sin mor och far på Öland. Då ser han ut så här:


Måste ta med den här bilder också, en av alla de hundra bilder jag har på underbara Peter när han är söt.


Och nu sitter vi inne vid var sin dator och tar det lugnt efter en ganska händelserik dag. Det är fortfarande skapligt varmt ute, även om en tröja kan kännas bra att ha på sig. Men nu är det mörkt och både Peter och jag har jobb i morgon även om jag inte börjar förän 4 på eftermiddagen. Jag jobbar natt igen och Peter jobbar förmiddag och eftermiddag och kommer inte hem emellan. Det betyder att när han går hemifrån i morgon vid kvart över 7 så kommer vi inte att träffas förän efter 9 på Lördag. Inte roligt när det blir så (och tyvärr blir det så rätt ofta) men vad gör man inte för att man ska få pengar? I dag har jag iaf haft Peter för mig själv nästan hela dagen och det har varit underbart!

Ska försöka skriva lite oftare i fortsättningen…

Natti natt på er!